برای مشاهده نتایج کلید Enter و برای خروج کلید Esc را بفشارید.

مهارت‌های اجتماعی خودتان را با این ۱۰ عادت ساده افزایش دهید- قسمت اول

مهارت‌های اجتماعی مجموعه‌ای از توانایی‌ها و مهارت‌های ما هستند که به وسیله آنها با دیگران ارتباط برقرار می‌کنیم. پس فرقی ندارد شما یک کارمند ساده هستید یا مدیر بلندپایه یک شرکت یا در خانه کار می‌کنید، مهارت‌های اجتماعی روی کارهای مختلف شما تاثیر زیادی دارد. همه ما در طول روز در موقعیت‌هایی قرار می‌گیریم که اگر به درستی از توانایی‌های اجتماعی مان استفاده می‌کنید می‌توانیم شرایط را به نفع خودمان تغییر دهیم.
در این میکرومقاله از سبکتو، به ۱۰ عادت ساده‌ای می پردازیم که مهارت‌های اجتماعی و حتی مهارت‌های فروش شما را بهبود می‌بخشند:

۱. خوب گوش کنید

گوش دادن رتبه اول را دارد چون، اکثر مردم ترجیح می‌دهند در یک اتاق پر از آدم، جزء پر سر وصدا‌ترین افراد باشند اما به حرف‌های دیگران گوش نمی‌دهند. اگر شما سوال بپرسید و فقط برای فهمیدن، گوش کنید، نه برای جواب دادن، به احتمال زیاد متوجه نکات ریزی خواهید شد که تا به امروز نمی‌دانستید که آنها وجود دارند.

۲. به صحبت‌های دیگران علاقه و توجه نشان دهید

همه ما کمی خودخواه و خودمدار هستیم و افرادی که به صحبت‌هایمان توجه می‌کنند را دوست داریم. افراد علاقمند به صحبت‌هایمان برایمان جالب و دوست داشتنی هستند. دیگران هم دقیقا همین احساس را دارند. یعنی کافیست شما هم به صحبت‌های دیگران توجه کنید و حرفه‌ای آنها را بشنوید. در موارد بسیاری در پایان مکالمه می‌بینید که چیزهای زیادی یاد گرفته‌اید.

مهارت‌های اجتماعی خودتان را با این ۱۰ عادت ساده افزایش دهید

۳. شما در مکالمات رودررو بهتر هستید یا در سخنرانی‌ها؟

تفاوت این دو بسیار مهم است و مهمتر آن است که شما خودتان را بشناسید و بدانید در کدام شرایط مهارت‌های اجتماعی تان بهتر عمل می‌کند. شخصا رو در رو ارتباط برقرار کردن با مردم را بیشتر دوست دارم و اینگونه می‌توانم مکالمه‌های پربارتری داشته باشم و بهتر روی طرف مقابلم تاثیر بگذارم.
نکته‌ای که باید به آن توجه کنید این است که به حس ششم خود اعتماد کنید. توجه کنید که کدام نوع از رفتار متقابل حس بهتری به شما می‌دهند؟ مثلا چگونه توانستید دوست‌های بیشتری پیدا کنید؟در پایان یک سخنرانی؟ یا در یک نمایشگاه؟ یا کدام مکالمه‌ها را به خاطر لذت‌بخش بودنشان به یاد دارید؟

بیشتر بخوانید:   چگونه شنونده خوبی باشیم و ارتباطات موثر بسازیم - قسمت دوم

۴. بیش از حد منفی نباشید و تمام مدت شکایت نکنید

مهارت‌های اجتماعی یعنی شما بتوانید بهتر با دیگران ارتباط برقرار کنید، در حالی که اگر تمام مدت بخواهید از زمین و زمان شکایت کنید فقط اطرافیانتان را از خودتان دور می‌کنید. به همین دلیل است که ما به طور ناخودآگاه نسبت به مردمانی که مهربان، خوشحال و بامزه هستند، تمایل پیدا می‌کنیم تا افرادی که تمام مدت در حال غر زدن هستند. انرژی منفی دادن به دیگران مانند فروختن یخ به اسکیموهاست، هیچ کس حاضر به خرید آن نمی‌شود.

۵. نام افراد را به خاطر بسپارید

گوشه و کنار می‌شنویم که مردم ادعا می‌کنند حافظه کوتاهی دارند و امکان ندارد که اسم همه یادشان بماند. جیمی کویک، موسس و مدیر کویک لرنینگ، روشی ابداع کرده است که به این افراد نشان بدهد که اشتباه می‌کنند. او می‌گوید: “اگر به شما هزار دلار بدهند فقط برای اینکه اسم این فرد را به یاد داشته باشید، آیا اسم او را فراموش خواهید کرد؟ مطمئنا نه، حتی تا آخر عمرتان هم آن را به یاد خواهید داشت. پس این موضوع ربطی به قدرت مغز شما ندارد و فقط با انگیزه سروکار دارد. از افراد بخواهید که اسمشان را تکرار کنند، اگر اسم سختی داشتند از آنها بخواهید که اسم خود را هجی کنند و بعد آن تکرار کنید. اگر فراموش کردید از کسی بپرسید. به عبارتی دیگر، هر کاری که می‌توانید انجام دهید تا نام افراد را به خاطر بسپارید.” از آن پس افراد را با نامشان صدا کنید، چون مردم این کارتان را دوست خواهند داشت.

بیشتر بخوانید:   سبک زندگی مارک زاکربرگ; موسس فیسبوک

در میکرومقاله بعدی به ۵ عادت ساده دیگر که به بهبود مهارت‌های اجتماعی کمک می‌کنند را بررسی می‌کنیم.