برای مشاهده نتایج کلید Enter و برای خروج کلید Esc را بفشارید.

چطور جف بزوس اولین شبکه اجتماعی دنیا را نابود کرد

خیلی از ما فکر می‌کنیم که اولین شبکه اجتماعی دنیا فیسبوک بود که توسط مارک زاکربرگ راه‌اندازی شده است، اما جف بزوس حقیقتی را فاش کرد که همه متعجب شدند، در سال ۱۹۹۸ یعنی زمانی که زاکربرگ تنها ۱۴ سال سن داشت جف بزوس اولین شبکه اجتماعی دنیا را برای همیشه از بین برد و شاید بتوان گفت سرنوشت اینترنت در جهان را تغییر داد. با سبکتو و این داستان جالب همراه باشید:

جف بزوس مدیرعامل و موسس آمازون، بزرگترین فروشگاه آنلاین دنیاست. در سال ۱۹۹۸ اولین شبکه اجتماعی دنیا به نام planet all را با ۱.۵ میلیون کاربر خرید و دو سال بعد آن را به طور کامل تعطیل کرد و سرنوشت دیگری برای دهکده جهانی به وجود آورد.

planet all

وارن آدامز، از سال ۱۹۸۶ ایده یک شبکه اجتماعی را در سر داشت تا به وسیله آن ارتباط با دوستانش حفظ شود و افراد بتوانند با هم در ارتباط باشند. وقتی در سال ۱۹۹۵ از دانشکده بازرگانی هاروارد فارغ‌التحصیل شد، این ایده برای او پر رنگتر شد چون می‌خواست روابطش با هم دانشگاهی‌هایش حفظ شود. در این بین با برایان رابرتسون شریک تجاری آینده‌اش آشنا شد و این ایده را با او در میان گذاشت. آنها با هم یک دفتر اجاره کردند و planet all را به عنوان اولین شبکه اجتماعی دنیا ارائه کردند.

آدامز به شدت کار می‌کرد. او شبها در دفترشان می‌خوابید و تمام آخر هفته را بدون لحظه‌ای تفریح کار می‌کرد. حتی همسرش تعریف می‌کرد که برای دیدن او به دفترشان می‌رفته و آدامز به ندرت از آنجا خارج می‌شده است.

بیشتر بخوانید:   چرا اسنپ با شهرام شاهکار موفق است؟

با وجود اینکه کمتر از دو سال از شروع کارشان می‌گذشت، استارتاپ آنها به سرعت رشد کرده بود و بیش از ۳۴۰ هزار کاربر فعال داشتند و روزانه بیش از ۷هزار نفر به شبکه اجتماعی آنها می‌پیوستند. آنها توانستند در سال اول بیش از ۵۰۰ هزار دلار درآمد داشته باشند و در تابستان دوم از فعالیتشان سرمایه‌ای معادل ۴.۵میلیون دلار جذب کردند.

شباهت زیاد با فیسبوک

ثبت نام در planet all رایگان بود و بعد از ثبت نام شما می‌توانستید از طریق صفحه پروفایل اطلاعاتی مثل شغل، محل تحصیل و علایق شخصیتان را مشخص کنید، و زمانی که با کسی در این پلتفرم ارتباط بر قرار می‌کردید بقیه دوستان او را هم می‌توانستید ببینید. این توضیحات خیلی آشناست نه؟ دقیقا فیسبوک هم در ابتدا همین شرایط را داشت.

آمازون و مُهر پایان

جف بزوس که خبرهای خوبی از این شبکه اجتماعی شنیده بود با بررسی آن و سوابق آدامز و رابرتسون تصمیم گرفت که تمام سهام planet all را به قیمت ۹۰میلیون دلار بخرد. در آن زمان آمازون تنها یک کتاب فروشی بود و اعلام کرد که این سایت را تنها به خاطر کاربرانش می‌خرد و جف بزوس تمام شایعات مبتنی بر اینکه آمازون می خواهد سرویس ارسال و دریافت ایمیل داشته باشد را رد کرده بود و گفته بود که یاهو این امکان را ارائه می‌دهد.

جف بزوس با خرید این سایت می‌خواست آمازون چیزی فراتر از کتاب فروشی شود، اما نه یک شبکه اجتماعی! او امیدوار بود که با خرید آن یک سیستم اتوماتیک خرید هدیه ارائه دهد. یعنی سرویسی که شما برای دوستانتان می‌توانستید کتاب بخرید و هدیه بفرستید

بیشتر بخوانید:   مهراز; داستان موفقیت با نگاهی متفاوت در میکروکتاب « استثنایی‌ها » اثری از مالکوم گلدول

در سال ۱۹۹۹ یعنی یکسال بعد، این شبکه بیش از ۲ میلیون کاربر داشت و همچنان رشد پر سرعتی را تجربه می‌کرد. اما ناگهان در سال ۲۰۰۰ جف بزوس طی یک ایمیل به کاربران planet all اعلام کرد که دیگر چنین سایتی وجود نخواهد داشت. او در این ایمیل نوشت:

“خوشحالیم که به همه شما اعلام کنیم انتقال و یکپارچگی اطلاعات بین planet all و آمازون به پایان رسیده است. اگر چه planet all دیگر وجود نخواهد داشت اما شما همچنان می‌توانید با دوستانتان در ارتباط باشید”

سال ۲۰۰۸ که کم‌کم فیسبوک جایگاهی بین مردم پیدا کرده بود و محبوب شده بود، جف بزوس متوجه حرکت بزرگ planet all شد، آمازون تلاش زیادی برای ثبت پتنت شبکه اجتماعی به نام خودش که توسط موسسان planet all یعنی آدامز و رابرتسون نوشته شده بود کرد، اما در سال ۲۰۱۰ که اداره ثبت علائم برند فیسبوک را تایید کرد، خیلی دیر شده بود و رقابت با فیسبوک بی معنی بود.

بعد از انتشار این ماجرا از طرف جف بزوس تحلیل‌های زیادی در مورد آن نوشته شد، برخی می‌گفتند که نشان از عدم آینده نگری اوست و برخی هم معتقد بودند که در آن زمان جامعه پذیرای چنین چیزی نبود.

البته شاید این ماجرا برای جف بزوس حاوی شکست باشد، اما برای موسسان آن اینطور نیست، آنها شبکه اجتماعی خود را معادل ۶میلیارد دلار امروز فروختند و معامله پر سودی کردند.

برداشتی آزاد از [stag_button url=”https://timeline.com/amazon-planetall-facebook-1da7edca7f20″ style=”black” size=”small” type=”normal” target=”_self” icon=”” icon_order=”before”]timeline[/stag_button]