برای مشاهده نتایج کلید Enter و برای خروج کلید Esc را بفشارید.

چگونه بازخورد صادقانه دریافت کنیم؟

بر خلاف باور عموم، توانایی دریافت بازخورد یکی از مهمترین ویژگی‌هایی است که برای رسیدن به موفقیت به آن نیاز داریم. همه ما، در هر سطحی که باشیم برای پیشرفت نیاز به بازخورد و فیدبک دیگران داریم. بسیاری از نقاط ضعف یا قوت ما، برای خودمان قابل تشخیص نیستند و دیگران به خوبی آنها را تشخیص می‌دهند. برای اینکه بتوانیم بازخوردهای درست و صادقانه‌ای دریافت کنیم و به خوبی از آنها استفاده کنیم، باید بدانیم که چطور آنها را بپرسیم. پس با این میکرومقاله از سبکتو همراه باشید:‌

قدم اول: درست پرسیدن

۱) تاکید کنید که اولویت با مفید بودن است. بازخورد صادقانه دادن می‌تواند ترسناک باشد، اغلب افراد در مقابل هر انتقادی واکنش بدی نشان می‌دهند. قبل از اینکه به کسی نزدیک شده و درخواست بازخورد کنید متوجه این نکته باشید. به افراد نشان دهید که برای صداقت ارزش بیشتری قائل هستید تا به اینکه احساسات شما را جریحه‌دار نکنند و کاری کنید که راحت باشند.

مثلا: هی بیل می‌خواستم بدونم نظرت درباره پروژه گروهی که با هم انجام دادیم چیه؟ نگران نباش، می‌خوام بدونم دقیقاً چطور بودم تا بتونم پیشرفت کنم.

۲) روی آنچه ممکن است در آینده انجام دهید تمرکز کنید. شما می‌خواهید درباره اشتباهات گذشته بازخورد بگیرید اما با انجام این کار فقط می‌فهمید که چطور باید از آنها اجتناب کنید. بپرسید راه حل چیست؟ این کار نشان می‌دهد که شما واقعا به دنبال بازخورد برای بهتر کردن خودتان هستید نه پرداختن به اشباهات گذشته.

مثلا:‌ پروفسور، فکر می‌کنم در برآوردن انتظارات این درس مشکل دارم. می‌تونید بهم بگید وضعم چطوره و چه کار کنم که بهتر بشم؟

بیشتر بخوانید:   چرا دیجی کالا وارد حوزه خودرو شد؟

۳) بطور منظم درخواست بازخورد کنید. این کار شما به دیگران نشان می‌دهد که آمادگی پذیرش آن را دارید. از هر فرصتی برای گرفتن بازخورد استفاده کنید، مثلاً قبل از یک بازبینی سالانه، ساعت‌های اداری یا قبل از یک پروژه مهم. با انجام اینکار وقتی از دیگران درخواست بازخورد می‌کنید راحت‌تر هستند زیرا می‌دانند پوست‌تان برای شنیدن حقایق صادقانه کلفت شده است!

نکته مهم این است که یک تفاوت کلیدی بین درخواست بازخورد منظم و نیاز به تایید دائم وجود دارد. اگر بعد از هر کار کوچک درخواست بازخورد کنید، مردم فکر می‌کنند به خودتان مطمئن نیستید و احتمالاً صادق نخواهند بود.

چگونه بازخورد صادقانه دریافت کنیم؟

قدم دوم: آماده‌سازی سوالات

۱) لیستی از موضوعاتی که احتیاج به دریافت بازخورد دارند تهیه کنید. قبل از اینکه درخواست کنید، درباره اینکه در کدام قسمت‌ها نیاز دارید فکر کنید. آمادگی قبلی نشان می‌دهد که برای زمان فرد مقابل و تمایلش به صحبت کردن با شما ارزش قائل هستید.

  • اگر می‌توانید، قبل از ملاقات لیستی از این نکات را از طریق ایمیل ارسال کنید. این کار شما به افراد اجازه می‌دهد قبل از ملاقات به درخواست‌تان فکر کرده و بازخورد موثرتری بدهند.
  • لیست‌تان را کوتاه نگه دارید. دو یا سه سوال کفایت می‌کند.

۲) سوالات مختلف بپرسید: از پرسیدن سوالات بسیار خاص یا مبهم پرهیز کنید. بطور ایده­‌آل، اغلب سوالات باید در بازه دو گزینه‌ای باشند. البته می­‌توانید درخواست‌های خاص و سوالات عمومی­‌تر داشته باشید اما باید این دو دسته را با هم ترکیب کنید. این کار تضمین می‌کند که بازخورد کاملی دریافت کنید و باعث می‌شود بتوانید به نحو موثرتری آن را بکار بگیرید.

بیشتر بخوانید:   برای کارآفرینی با سرمایه ۱۰ میلیون تومان چه کارهایی می‌توان انجام داد

اگر نگران عملکردتان در پروژه یا فعالیت خاصی هستید، حتماً درباره آن بپرسید. همچنین باید سوالاتی بپرسید که بازخورد مثبت ایجاد کنند، مثلاً «کدام کارها را به خوبی انجام می‌دهم؟».

۳) به دنبال اطلاعات خاص باشید: اگر پاسخ‌ها بسیار مبهم است یا متوجه چیزی که به شما می‌گویند نمی‌شوید، مسئله را رها نکنید. از آنها بخواهید نظرشان را واضح بگویند. درخواست مثال کنید. مثلا اگر به شما گفتند که مدیریت زمانی‌تان نیازمند کار بیشتری است از آنها بخواهید با یک مثال نشان بدهند که چگونه می‌توان آن را بهبود داد. این کار را مودبانه انجام دهید در غیر اینصورت بازخورد مورد نظرتان را دریافت نخواهید کرد.

قدم سوم: نوع رفتار

۱) از گرفتن حالت دفاعی پرهیز کنید. بهترین راه از بین بردن شانس دریافت بازخوردهای سازنده این است که حرف شخص را قطع کرده و از خودتان دفاع کنید. آن وقت افراد فکر می‌کنند وقت‌شان را هدر می‌دهید و انگیزه‌شان را از دست می‌دهند یا سعی می‌کنند مودب بوده و بازخورد صادقانه ندهند. اگر حرف مثبت یا منفی شنیدید که مورد پسندتان نبود، در برابر تمایل به بحث و جبهه گیری! مقاومت کنید.

۲) یادداشت بردارید. با این کار هم نظرات دریافتی را برای بررسی بعدی حفظ می‌کنید و هم نشان می‌دهید آنچه می‌شنوید، برایتان مهم است و جذب می‌کنید.

۳) از افراد تشکر کنید. نشان بدهید که قدر وقتی که به شما اختصاص داده شده است را می دانید. تشکر کردن و نشان ندادن حالت دفاعی، شانس گرفتن بازخوردهای آتی را بیشتر می‌کند.