جهان بینی چیست و چطور با توسعه آن زندگی بهتری داشته باشیم
جهان بینی جهتگیری شناختی اساسی یک فرد یا جامعه است که کل دانش و دیدگاه فرد یا جامعه را در برمیگیرد. جهان بینی شامل فلسفه طبیعی، مفروضات اساسی، وجودی و هنجاری، مضامین، ارزشها، احساسات و اخلاق است. در واقع تفکر و برداشتی که یک مکتب و آیین خاص نسبت به جهان دارد، جهانبینی گفته میشود. تمام آیینها و مکتبها بر یکی از انواع جهانبینی متکی هستند. به دنبال آن تمام باید و نبایدها، روشها و مسئولیتهایی که برای افراد تعیین میکند به دنبال نوع جهان بینی است که ارائه میشود. در این میکرومقاله از سبکتو به مفهوم جهانبینی و روشهای گسترش آن میپردازیم.
جهان بینی چیست؟
جهان بینی بخشی از هستی شناسی است، به این صورت که نوع نگاه انسان به هستی و نظر او در مورد ارتباط انسان با هستی است. همچنین پاسخگوی تمام سوالات انسان در مورد هستی است. جهان بینی دستهبندیهای مختلفی دارد. از نظر روش شناختی جهانبینی چهار دسته مختلف دارد: جهان بینى علمى، جهان بینى فلسفى، جهان بینى عرفانى و جهان بینى دینى. از نظر محتوا نیز به دو دسته مادی و معنوی تقسیم میشود. ویژگی جهان بینی مربوط به قوه شناخت انسان میشود و با جهان احساسی فرق دارد. به همین دلیل این ویژگی در حیوانات و سایر مخلوقات وجود ندارد.
نگاه و نظر هر فرد در مورد جهان با دیگری متفاوت است زیرا قدرت درک و تفسیرشان تفاوت دارد. فرض کنید چندین نفر با یکدیگر به تماشای فیلمی نشستهاند، چیزی که میبینند و چیزی که حس میکنند یکسان است اما تفسیر و برداشت هر کدام با دیگری فرق دارد. ایدئولوژی زاده جهان بینی و در واقع مکتب بایدها و نبایدهاست.
گسترش جهان بینی
جهان بینی به عنوان مجموعه باورها و ارزشهایی که تمام احساسات و فعالیتهای فرد را تحت تاثیر قرار میدهد، میتواند مسیر زندگی و آینده او را تغییر دهد. گسترش جهان بینی راه و روش بسیاری دارد. که در ادامه برخی از آنها عنوان شدهاند.
جهان بینی با سفر
یکی از این راهها سفر کردن است. کودکی را تصور کنید که تمام کودکی خود را در میان خانوادهای کوچک در شهری کوچک میگذراند. عقاید، باورها، لهجه و تمام اخلاق و خصوصیات او محدود به فرهنگ و آداب و رسوم خانواده و همان شهر است. جهان این کودک به این بخش محدود شده و تمام شناخت او از جهان و جهان بینی او محدود به همین شهر است. سفر باعث گسترش جهان بینی افراد میشود. به این صورت که با فرهنگها، شهرها، آداب و رسوم و جهان بزرگتری آشنا میشوند.
جهان بینی با کتاب
گاهی اوقات افراد تمایلی به سفر رفتن ندارند و به دنبال روشهای سادهتری برای گسترش سطح دید خود هستند. کتاب خواندن شما را به دنیای تازهای هدایت میکنند. خواندن کتابهای مفید باعث میشوند با جهان پیرامون خود و مخلوقات آن بیشتر آشنا شوید. با خواندن کتاب به سادگی میتوانی هزاران دنیای جدید و ناشناخته کشف کنید.
کتابهای بسیار مفیدی در این حوزه وجود دارد. برخی از آنها توسط دانشمندان جهان اسلام نوشته شدهاند و برخی دیگر توسط نویسندگان مشهور خارجی. خواندن کتابهای مختلف از فرهنگها و باورهای متفاوت، جهان بینی شما را گسترش میدهد.
تماشای فیلم
برخی افراد از کتاب خواندن خسته میشوند. یک راه حل عالی برای آنها فیلم دیدن است. فیلمهای پر محتوا، افراد را با جامعه و فرهنگها و باورهای مختلف آشنا میکند. این افراد به کمک قدرت درک خود میتوانند از نکات مثبت و تاثیر گذار آنها در مسیر درست و تغییر شرایط زندگی خود استفاده کنند. دیدن فیلم علاوه بر سرگرمی و آموزش درک افراد را از جهان اطراف گسترش میدهد.
شرکت در مراسمات مذهبی ادیان دیگر
ادیان و مذاهب بسیار زیادی در سراسر دنیا وجود دارد. یکی از راههای مهم و تاثیر گذار در گسترش جهان بینی افراد شرکت در مجالس مذهبی این ادیان است. هرچه با راه و روش ادیان بیشتری آشنا شوید، درک شما از جهان پیرامون و هستی خود بیشتر میشود.
هم صحبت شدن با مردم دنیا
با گسترش اینترنت و فضای مجازی آشنایی با قوم و قبیلههای مختلف با زبانهای متفاوت بسیار آسان شده است. با صحبت کردن با افراد اطلاعات خود را در مورد جهان پیرامون کاملتر کنید.
روشهای متفاوتی برای گسترش ذهن شما وجود دارد از جمله اینکه: در یک شهر بیگانه زندگی کنید، وبلاگهای خارجی را بخوانید، وارد ژانرهای ناشناخته شوید، با اشخاص جدید، به صورت آنلاین یا حضوری آشنا شوید، به افراد نیازمند دست کمک دهید.
گسترش جهانبینی یک نگاه متفاوت نسبت به هستی و زندگی در این دنیا برای شما به همراه میآورد. روشهای مختلفی برای این کار وجود دارد که در بالا اشاره شد. نکتهای که وجود دارد این است که دیدن فیلم، کتاب خواندن و یا هر روش دیگری نباید شما را از مسیر درست منحرف کند، باعث سردرگمی شما شده و زندگی را برای شما سخت و غیر قابل تحمل کند. با استفاده از روشهای گفته شده میتوانید زندگی عالی و آیندهای درخشان برای خود بسازید.
دیدگاه ها
ارسال دیدگاه