تفکر خلاق چیست و چطور آن را در خودمان ایجاد کنیم؟
تفکر خلاق یکی از ویژگیهایی است که برای رسیدن به موفقیت به شما کمک میکند. خیلی لازم نیست برای کشف رمز و راز خلاقیت و خلاق بودن موضوع را پیچیده کنیم. به افراد خلاق نگاه کنید آنها چطور و با چه توانایی ایدهها و نظرات فوقالعاده ارائه میدهند، اما چرا شما نمیتوانید! جواب کاملا واضح و روشن است. افراد خلاق یاد گرفتهاند که چگونه نقطههای رسیدن به ساختار واقعی یک ایده را به یکدیگر متصل کنند و به دیدی وسیعتر و روشنتر از آن برسند، اینکار همان چیزی است که از تفکر خلاق انتظار داریم. با این میکرومقاله از سبکتو همراه باشید تا ببینیم که چطور میتوانیم تفکر خلاق را در خودمان ایجاد کنیم.
در واقع این تفکر خلاق است که به ما کمک میکند تا ایدهها و راههای متفاوت را از نظر بگذرانیم و به راهحلی خوب برسیم. تصور اینکه شما نمیتوانید خلاق باشید را دور بریزید. این قوه تفکر فقط به مشاهیر و افراد موفق زمان گذشته و معاصر تعلق ندارد. در هر زمان و مکان شما تفکر خلاق را به همراه دارید اما اگر ایدهای به ذهنتان نمیرسید، به این دلیل است که از آن استفاده نمیکنید.
همیشه ایدهها بسیار وسیع و گسترده نیستند. اگر هنوز ایدههای شما کوچک هستند لازم است آنها را در کنار هم قرار دهید تا به بهترین ساختار ممکن که میتواند در آینده ایجاد کننده تغییرات شگفت باشد، برسید. بنابراین ایدههای کوچک مزایایی دارند که نباید دور انداخته شوند.
تفکر خلاقانه چیست؟
- تفکر خلاق یعنی شما با تکنیک و ایدهای تازهتر به مشکلات، معضلات و حتی فرصتها نگاه کنید. راهحلی که تا به حال کسی به آن فکر هم نکرده ارائه دهید. مسلما در شروع مخالفان زیادی دارید اما این به معنای نادرست بودن ایده شما نیست.
- شاید تفکر شما تکامل نیافته و نقصهایی دارد. بنابراین خلاقیت خود را با استفاده از تکنیکهای متفاوت همچون طوفان مغزی که فرآیندی بدون ساختار است و یا تفکر جانبی که ساختار مشخص دارد تحریک کنید و رشد دهید.
- پس منظور این نیست که حتما چیز جدیدی خلق کنید. میتوانید از تفکر خلاق خود استفاده کنید و برای آنچه که وجود دارد راهحل و زاویه دید جدید و منحصربهفردی ارائه دهید.
- راهحلی که ارائه میدهید شاید در قالب توقف حل یک مسئله باشد و یا اینکه بسیار بکر باشد و هرگز به ذهن کسی نرسیده باشد.
اهمیت آن چیست؟
ممکن است افراد بسیاری به شما بگویند دیگر در این زمان، دنیا به خلاقیت نیازی ندارد و از به بعد به اندازه کافی رشد یافته است. خیلیها شاید به یافتن راهحل و نگاه کردن به مسائل از ابعاد تازهتر و ناشناختهتر علاقهای نشان ندهند. چون علاقمندند فقط از روشها و راهحلهایی که ماهیت میانبری دارند استفاده کنند. حتی خود شما هم از چنین میانبرهایی در زندگی استفاده میکنید مثل نوشیدن آب از لیوان، دیگر کسی از دست یا ظرف بزرگ برای نوشیدن آب استفاده نمیکند و وسیله و راهحل آب خوردن کاملا روشن و در دسترس است.
بد نیست که از ایدهها و راهحلها استفاده کنیم اما اگر این پیروی ادامه پیدا کند بدون خلق ایدهای جدید، تبدیل به تفکر خطی میشود و دیگر چشماندازی و دیدی نسبت به ورای آن راهحل نخواهید داشت. بنابراین تفکر خلاق اینجا اهمیت خود را نشان میدهد:
استقلال فکری دارید
اولین اهمیت در این است که شما بخاطر ایده پردازی مورد قضاوت قرار نمیگیرید. برای نشان دادن خلاقیت خود به تفکرات دیگران اهمیت ندهید همچون دوره خردسالی.
خودآگاه میشوید
اعتقادات، احساسات و در مجموع افکار شما هستند که اصالت شما را نشان میدهند. در اینصورت ایدههای خود را جدی میگیریم، از آن برای یادگیری بیشتر استفاده میکنیم و عمیقتر به مسائل نگاه میکنیم.
ایدههای قابل اطمینان
از آنجایی که ایدهها و نظرات خود را میشناسیم به آنها اطمینان بیشتری داریم، میتوانید با تقویت خلاقیت یا رشد خود ایدههای خود را برای دیگران هم قابل اطمینان کنید و از این طریق حتی وارد گروهها و کارهای بزرگ شوید.
به چه مهارتهایی احتیاج دارد؟
شاید داشتن فکر خلاقانه به صورت کلی یک روند مشخص داشته باشد، اما به این معنا نیست که شما دیدتان را وسعت ندهید. شما میتوانید برای رشد بیشتر از مهارتهای تفکرات خلاقانه استفاده کنید، در نتیجه ایدههای رشد یافتهتری خواهید داشت.
این مهارتها برای همه کسانی که در یک زمینه اتفاق نظر دارند نمیتواند کاربردی باشد، شاید شما باید یک مهارت ایدههایتان شفافتر شوند اما برخی با استفاده از چند مهارت بتوانند خلاقیت خود را تقویت کنند. بنابراین یک نسخه برای همه کارساز نیست.
چند مهارت اصلی که خلاقیت به آن احتیاج دارد
- هم گروه شدن و شرکت در جلسات میتواند نخستین مهارت و راهحل برای رشد و تقویت خلاق بودن شما باشد.
- مهارتهای تحلیلی خود را ارتقا دهید. باید بتوانید دادهها را از هر منظر مورد بررسی قرار دهید.
- ممکن است پیشنهادها و پیش فرضهای شما چندان درست نباشند. بنابراین پذیرش نظرات درستتر را در خود تقویت کنید.
- تمام مغزهای متفکر به سازماندهی احتیاج دارند، در ظاهر شاید متفکرین زندگی آشفته داشته باشند. اما در باطن آنها بسیار نظم یافته رفتار میکنند و به راحتی میتوانند در شرایط متفاوت ایدهها و نظرات خود را در کنار ایدههای دیگر متفکرین قرار دهند.
دیدگاه ها
1 دیدگاه
تمام مغزهای متفکر به سازماندهی احتیاج دارند، در ظاهر شاید متفکرین زندگی آشفته داشته باشند. اما در باطن آنها بسیار نظم یافته رفتار میکنند و به راحتی میتوانند در شرایط متفاوت ایدهها و نظرات خود را در کنار ایدههای دیگر متفکرین قرار دهند.
سلام .مشه این پاراگراف رو بیشتر توضیح بدین؟؟؟چجوری ذهن رو سازماندهی کنیم ؟ یعنی چی سازماندهی ذهن
ارسال دیدگاه